Batterij vervangen

Batterij vervangen

Het vervangen van uw laptop accu kan nodig zijn in bepaalde gevallen. Veel laptop batterijen gaan slechts twee tot drie jaar mee. Wanneer uw laptop batterij is versleten en uw laptop het verder nog goed doet, is het aan te raden uw laptop batterij te vervangen. Hier leest u de ins en outs waar u op moet letten bij het vervangen van uw batterij en hoe u te werkt gaat. We concentreren ons hier op Windows laptops.

Uw laptop batterij vervangen is meestal vrij simpel en kunt u in bijna alle gevallen gewoon zelf doen. U heeft hier geen computerexpert of -bedrijf voor nodig. Hier leest u in een aantal handige stappen wat u kunt doen om uw laptop batterij te vervangen.

Is het nodig de laptop accu te vervangen?

In eerste instantie is het aan te raden te achterhalen of uw laptop batterij wel aan vervanging toe is. Waarom zou u anders uw laptop batterij vervangen? U merkt dat uw laptop batterij defect of versleten is aan een van de volgende indicators:

 • Windows geeft aan: ‘Overweeg om de batterij te vervangen’
  In dit geval is de accu dusdanig versleten of defect dat u toe bent aan een vervangende laptop batterij.
 • De batterij laadt niet meer op met een werkende lader
  Test of de laptop nog aan gaat zonder de batterij en alleen met de lader aangesloten. Als de laptop opstart, dan is uw batterij defect. Zo niet, dan is uw adapter of laptop defect.
 • De laptop batterij laadt langzaam en/of loopt snel leeg
  Controleer of het verbeteren van laptop prestaties helpt. Hierdoor zou uw batterij weer langer mee moeten gaan. Zo niet, dan is uw laptop batterij versleten.
 • Controleer uw batterijstatus met BatteryCare software
  Download BatteryCare en kijk wat de tool zegt over de laptop batterij. Vink tijdens de installatie AVG PC TuneUp uit. Het programma installeert anders extra software op uw laptop.

Heeft u uit de bovenstaande punten kunnen afleiden dat uw laptop batterij defect is? Dan is het tijd om een nieuwe laptop batterij te kopen. U vindt de juiste laptop batterij vaak eenvoudig aan de hand van uw laptop type. Heeft u moeite met het vinden van de juiste batterij voor uw laptop, dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor het vinden van de juiste laptop batterij.

Handleiding laptop batterij vervangen.

Wanneer u een laptop batterij heeft aangeschaft en uw laptop batterij wilt vervangen, dient u eerst uw laptop uit te schakelen en de lader los te koppelen van de netstroom. Zo weet u zeker dat er geen spanning meer op de laptop staat en dat u de batterij veilig kunt vervangen.

Er zijn twee soorten laptop batterij’s, standaard batterij’s en ingebouwde laptop batterij’s. Er zit verschil tussen de batterij’s in de methode van het vervangen van uw laptop batterij. Bij een standaard batterij zit er onderop de laptop een aantal schuifjes en kunt u de batterij zien zitten. Bij een ingebouwde batterij, vooral gebruikt bij ultrabook laptops, is de onderkant van de laptop een geheel en dient u de laptop eerste open te schroeven.

Standaard laptop batterij vervangen.

Standaard laptop batterij uit de laptop verwijderen.

Indien u aan de onderkant van uw laptop één of meerdere schuifjes ziet zitten op of rond de batterij, dan heeft u te maken met een standaard laptop batterij. Deze zijn zeer eenvoudig te vervangen. Op de onderstaande afbeeldingen ziet u een voorbeeld van hoe een dergelijk schuifje er uitziet:

Laptop batterij schuifjeEen schuifje om de laptop batterij mee te ontgrendelen

In veel gevallen zijn er twee schuifjes, één om de batterij te vergrendelen en één met een veer. Het schuifje met de vergrendeling kunt u eerst loshalen en deze zal niet terugspringen naar zijn oorspronkelijke positie. Vervolgens kunt u het andere schuifje aantrekken en tegelijkertijd de batterij uit de laptop tillen.

Als er slechts één schuifje is dan kunt u simpelweg dit schuifje opzij doen en de batterij er vervolgens uithalen.

Nieuwe standaard laptop batterij plaatsen.

Nadat u de originele batterij uit de laptop verwijderd heeft kunt u de nieuwe batterij plaatsen. Let op dat u hem net zo plaatst als de originele batterij erin zat. Meestal plaatst u de achterkant eerst en vervolgens de zijde waar de aansluiting en de schuifjes zitten. Dit kan echter per laptop model verschillen.

Normaal gesproken heeft een vervangende laptop batterij een lading en kunt u nu dus direct uw laptop zonder adapter aanzetten. Gaat de laptop niet aan? Sluit dan de adapter aan. Indien de batterij goed functioneert, gaat de laptop aan en zal Windows de melding geven ‘Aan netstroom batterij wordt opgeladen’ wanneer u met de muis op het batterij icoon rechtsonderin klikt.

Ingebouwde laptop batterij vervangen.

De laptop open schroeven.

In eerste instantie dient u er voor te zorgen dat de laptop uit staat en is losgekoppeld van de netstroom. Vervolgens dient u uzelf uit voorzorg statisch te ontladen door contact te maken met een geaard voorwerp, bijvoorbeeld een radiator of een waterkraan.

Vervolgens zoekt u aan de onderkant van de laptop naar schroeven om de cover aan de onderkant van de laptop te verwijderen. De schroeven kunnen verschillende koppen hebben. De meeste gebruikte schroeven zijn kruiskopschroeven maar ook torxschroeven en andere varianten worden soms gebruikt. Weet u niet welke schroevendraaier u nodig heeft, raadpleeg dan dit overzicht van schroefkoppen en bits. Nadat u de onderkant heeft losgeschroefd kunt u deze optillen en ziet u de binnenkant van de laptop.

Batterijkabel ontkoppelen.

Wanneer u de laptop opengeschroefd heeft ziet u de laptop batterij zitten. Deze zit met een kabel vast aan het moederbord. Meestal is het een connector met meerdere gekleurde kabel eraan. De kabel zit soms vast aan het moederbord en soms aan de batterij.

Kijk goed aan welke kant de connector van de kabel zit. Zit deze op het moederbord dan zit de kabel vast aan de batterij en kunt u de connector van het moederbord ontkoppelen. Zit de connector aan de kant van de batterij, dan zitten de kabels vast op het moederbord en kunt u de connector bij de batterij loshalen.

Batterij verwijderen.

In sommige gevallen zit de batterij nog vast met een schuifje of moet schroeven. Indien dit het geval is, moet u de schroeven losdraaien de schuijes op open zetten. Controleer of de batterij nog ergens mee bevestigd zit in de laptop. Zo niet, dan kunt u de batterij eruit tillen zodat u de nieuw batterij kunt plaatsen.

Nieuwe inbouwbatterij plaatsen.

Nadat u de oude batterij heeft verwijderd kunt u de nieuwe laptop batterij plaatsen. Plaats hem op dezelfde wijze als de originele batterij in de laptop zat en koppel de kabel weer aan het moederbord of de batterij zelf. Draai de eventuele schroeven weer vast en vergrendel het schuifje, indien van toepassing. Alvorens u de hele laptop weer dichtschroeft, kunt u de laptop opstarten om te kijken of de batterij correct werkt.

Indien de batterij goed functioneert, gaat de laptop aan en zal Windows de melding geven ‘Aan netstroom batterij wordt opgeladen’ wanneer u met de muis op het batterij icoon rechtsonderin klikt. Werkt de batterij nog niet goed, controleer dan of de kabel van de batterij goed is aangesloten. Controleer tevens of de adapter goed is aangesloten en of deze aan de netstroom zit.

Laptop batterij door BlueDigit laten vervangen?

Bij BlueDigit kunt u er ook voor kiezen dat wij de laptop batterij voor u vervangen. Of het nu gaat om een standaard batterij of een ingebouwde batterij, maakt voor ons niets uit.

Mocht u nog vragen hebben of meer informatie willen hebben, dan kunt u met ons contact opnemen.

preloader